25 oktober 2021 3SL Sports

Krachttraining, wel of niet?

Krachttraining, wel of niet?

 

Het triathlonseizoen is afgelopen. De promotie met de divisie teams bij Triami wordt gevierd. In oktober kun je dan even lekker doen wat je wilt. Lekker sporten zonder verplichting. Plannen voor volgend seizoen zet je met potlood in de agenda.
Nu oktober ten einde loopt en de ideeën voor volgend seizoen al in je hoofd zitten, begint de vraag te spelen: Ga ik dit jaar naar de sportschool voor krachttraining? En waarom krachttraining? Het antwoord op deze vraag ga ik in deze blog bespreken.

De afgelopen 3 seizoenen heb ik veel last gehad van mijn knieën. Eerst mijn rechter en daarna mijn linker. De patellapees was geïrriteerd. Hiervoor ben ik onder behandeling bij de fysiotherapeut geweest. De verbetering was er, maar als ik dan weer ging hardlopen of wattage begon te leveren met fietsen hadden mijn knieën er minimaal 2 dagen plezier van. Gelukkig was het aan het begin van dit triathlonseizoen bijna weg.

De eerste wedstrijd werd ik opgesteld in Klazienaveen. Een sprint triatlon. Eenmaal op de fiets werd ik aan alle kanten voorbij gereden en bij het hardlopen werd het al niet veel beter. Mijn gemiddelde snelheid was toch zeker met 2 a 3 km per uur naar beneden gegaan op een afstand van 20 km in vergelijking met 2 tot 3 jaar geleden.

In de loop van het seizoen werd het mondjesmaat iets beter. Naar mijn idee nog ver onder de maat. Leg ik de lat dit seizoen misschien te hoog? Nee, dat zeker niet. Ik weet wat ik kan, ik ga dat weer bereiken. De herfst en de winter zijn de ideale seizoenen om je spierkracht op te bouwen. Tegenwoordig heb ik het geluk dat Lieke haar diploma heeft behaald als fysiotherapeut. Ze heeft mij heel goed uitgelegd waarom krachttraining belangrijk is. Veruit de belangrijkste reden is dat het helpt om blessures te herstellen en voorkomen.

Door je spieren te trainen kan je lichaam meer klappen opvangen. Tijdens het hardlopen moet je kuitspier maar liefst 6 tot 7 keer je lichaamsgewicht opvangen, je bilspier 4x en de voorste bovenbeenspieren 4 tot 6 keer. Alle reden om deze spiergroepen dus te trainen. Daarnaast zorgt (goed opgebouwde) krachttraining ervoor dat de pezen sterker worden, deze kunnen de piekbelasting tijdens het hardlopen en fietsen beter aan. Precies waar ik naar opzoek ben deze winter.

Met sterke spieren de winter uitkomen zorgt ervoor dat je beter herstelt, hardere intervaltraining aan kunt. En dus je fiets en hardloopsnelheid weer omhoog gaat. Voor mij dus cruciaal om deze winter de sportschool in te gaan.
Je kunt natuurlijk ook thuis de krachttraining oppakken. Op onze site staat een gratis schema die je kunt volgen.