Hardlopen, is mijn loopstijl goed of fout?
In deze blog ga ik het hebben over verschillende loopstijlen binnen het hardlopen. Wanneer je bij een willekeurige sportvereniging rondkijkt zie je iedere persoon op een andere manier bewegen en hardlopen.
Al ruim achttien jaar geef ik training aan volwassenen en kinderen binnen verschillende sporten. In deze trainingen heb ik veel manieren van hardlopen gezien. Mijn interesse werd gewekt en zoekend naar een oplossing om van iedereen een nieuwe Sifan Hassan te maken werd ik in mijn enthousiasme (later bleek terecht) teruggefloten.
Hardlopen kan een blessuregevoelige sport zijn. Er zijn veel verschillende loopstijlen en aspecten waar je op kunt letten binnen het hardlopen. Vandaag beperk ik mij tot de voorvoet-, middenvoet- en haklanding bij amateursporters. De blessures die vaker voor kunnen komen bij de verschillende landingen zijn:
- Voorvoet/middenvoet landing: voetblessure, achillespeesblessure, kuitblessures
- Haklanding: knieblessures, heupblessures
Er zijn voor en nadelen aan ieder looppatroon en risico’s wanneer je overschakelt van de een naar de andere. Met deze kennis in mijn achterhoofd is de echte vraag nu; moet je de amateursporter die nooit blessures heeft een andere loopstijl aanleren om 20 seconden sneller te zijn op 10 km?
Deze vraag zal door iedere trainer verschillend beantwoord worden. Veel trainers vergeten dat amateursport voor de gezondheid is en dat het niet zinvol is om iedereen een andere loopstijl aan te meten. Als een atleet geen last heeft van blessures die in verband kunnen staan met de loopstijl zie ik geen reden om dit te veranderen.
Een goede loopstijl is per persoon verschillend. Kijk als trainer altijd wat past bij de atleet.
Mocht je als amateursporter je loopstijl willen veranderen, neem hier dan gerust een winter de tijd voor. Bouw dit langzaam op (om blessures te voorkomen) en schakel de hulp in van een goede trainer die je hierbij begeleidt.
Maar misschien zit die 20 seconden winst op de 10 km niet in je loopstijl. Dit zit misschien wel in de consistentie van het trainen of de manier waarop je traint. Hiernaast kan ook krachttraining en goede loopscholing bijdragen aan een snellere looptijd. Hierover meer in een andere blog.